måndag 25 november 2013

Gör en arbetsplan

Hej!

Många av er har kommit igång vilket är bra. Jag skulle råda dig att göra en arbetsplan, d v s en planering för när och hur saker ska ske - hur ditt arbete kring GY-arbetet ska läggas upp. Det kommer att underlätta för dig i processen framåt. Se till exempel Ninas och Sandras arbetsplan här på bloggen.

Hälsningar Sari

söndag 24 november 2013

Gymnasiearbete (rapport 2)

Hej klassen!
Som ni alla redan har nämnt så har vi haft det fullt upp med inlämningar, prov och läxförhör. Jag har som dem flesta i klassen inte kunnat fokusera helt på arbetet utan prioriterat annat (inlämningar m.m.). Det är som sagt ett stort arbete men ett arbete som ska vara inlämnad i maj månad, så jag känner helt ärligt att jag inte behöver stressa upp mig själv då jag har gott om tid.

Det är inte så mycket som har hänt sedan förra rapporten, förutom att jag har börjat skrivandet med arbetet. Jag söker fortfarande fakta och läser fortfarande artiklar som jag kan ha nytta utav senare i arbetets gång.

Jag har än så länge inte mött på några hinder och jag känner att jag har koll på läget, men skulle det ske något under arbetets gång hojtar jag självklart till för vägledning och rådgivning.

Kramar,
Sinem Kayhan

måndag 18 november 2013

Rapport zwei - Jesper Liljeström


Tjenamittbena klassen !!

Om jag skall vara helt ärlig har jag fram till nu inte arbetat lika mycket som jag önskat då vi har haft många inlämningar, prov, redovisningar osv. Dock har jag gjort en del:

  • ·      Finslipat frågeställning


  • ·      Renskrivit intervjuerna samt anteckningar jag gjorde i Sydafrika


  • ·      Haft ett möte med min kontakt Vidar från föreningen SOFIA och gått genom dessa anteckningar och frågar några följdfrågor


  • ·      Börjat leta och samla trovärdiga hemsidor och hjälporganisationer som jag kan ta del av samt inkludera i mitt gymnasiearbete


Mitt nästa steg är att jag skall samla fakta från dessa hjälporganisationer samt hemsidor.


Tacksam för kommentarer!

söndag 17 november 2013

Rapport 2- Natalija Matejic

Hej klassen!
Precis som de allra flesta, har jag inte heller kommit någon vart med gymnasiearbetet. Vi har haft en ganska tuff period och det känns som att det kommer att vara ännu tuffare fram till jullovet, därför prioriterade jag andra inlämningar, prov osv.


Jag har sammanställt frågeställningar, börjat lite med fakta och läst igenom fakta som jag hittade. Det känns som att jag har koll på läget. Vi har några månader kvar och jag kommer självklart bli klar med arbetet till dess. 

lördag 16 november 2013

Gyarbete - Rapport deux av Stephan Chaanine

Jag har inte fokuserat så mycket på gymnasiearbetet på sistone eftersom vi haft andra inlämningar, prov och läxförhör som jag istället valt att prioritera. Detta är en stor uppgift, men en stor uppgift som ska lämnas in om ett bra tag och jag vill inte stressa upp mig själv (lite i onödan, känner jag). Det är mot bakgrund av ovanstående som jag valt att lägga fokus på andra uppgifter.
Jag har dock hunnit sammanställa en del fakta, men mycket återstår. Jag har hittat några källor och tidigare forskning som skummat igenom och skulle kunna använda mig av i arbetet. 

Innan årsskiftet är det tänkt att jag ska vara klar med min faktadel så att jag kan börja analysera, diskutera, besvara mina frågeställningar och dra slutsatser. 

Just nu känns det som att jag har koll på läget - det mesta flyter långsamt på och jag har hittills inte mött några nya hinder. När det händer hojtar jag till här i bloggen för rådgivning och vägledning - thanx på förhand!

MVH

Stephan Chaanine

tisdag 12 november 2013

Rapport 2 gymnasiearbete

Hallå klassen!

Än så länge har jag inte kommit någon vart för fem öre förutom att jag lite då och då har kollat igenom böckerna jag redan innehaver inom mitt område. Detta pga. att jag har haft fullt upp med andra uppgifter och fokuserat mer på dessa uppgifter i detta fall.

Men för min egen del måste jag ta och ta tag i gymnasiearbetet rätt så snart för att slippa behöva ha allt till de sista månaderna och veckorna nästa termin.
Där skon klämmer är att jag finner ingen start i mitt arbete.

Som ni då märker har jag inte kommit någon vart, men för min del tar jag gärna emot tips om en start för mitt arbete.

Mvh
Patrik Johnsson




Min andra rapport om mitt gymnasiearbete av Oscar Bergman

Tjena klassen!

Har inte kommit igång särskilt mycket med det jag skulle göra den här månaden inom mänskliga rättigheter. Jag har blivit alldeles för bekväm, dels för att jag varit sjuk, men också för att jag känner att jag har massa tid tills inlämning och inte behöver stressa. Dessutom har vi mycket olika andra arbeten som gjort att jag haft svårt att den här månaden att hinna med gymnasiearbetet. Iallafall har jag kollat upp en del information och läst på nätet.

Framöver ska jag låna en bok och granska den. Efter det kommer jag att sammanställa och komma fram till en eller flera slutsatser och sammanfoga det i mitt arbete. Jag ska hädanefter sätta upp ett mål, att innan årsskiftet ska jag ha skrivit minst hälften av mitt arbete. Dock under kommande månaden kommer  jag inte göra så mycket men under jul lovet kommer jag att arbeta rätt hårt. Blir lite för mycket att hålla igång under en och samma gång om jag ska ta alla kursers arbete jag har samt gymnasiearbetet.

För mig går det jätte bra att jobba under lovet, har egentligen inga problem med det för då kan jag fokusera på endast det arbete då, och dem kurser jag har just nu kan jag fokusera på under resterande av denna termin. Jag tror det är den enklaste och bästa lösningen för min del. Men om jag får tid över under terminen kommer jag självklart passa på att jobba hårt.

Jag har hittills fått en del mycket intressanta källor på internet att läsa, om du har något förslag som träffar ramen inom "mänskliga rättigheter i förhållande till tortyr" du också, så får du jätte gärna skicka det till mig! Det här blev en ganska enkel rapport, men jag känner att jag har koll på läget och är medveten om att jag inte kan "slöa" särskilt mycket till. Jag är inte orolig, det här kommer gå bra och bli ett bra arbete.

Har ni frågor/tankar/åsikter om mitt arbete, så ställ dem gärna till mig!

Med vänlig hälsning,
Oscar Bergman

måndag 11 november 2013

Gymnasiearbete: Nina Roxburgh & Sandra Sverin

 Vad: Vi ska undersöka hur människor definierar feminism idag.

Syfte: Det är något vi påverkas av i samhället varje dag. Vi tycker att det finns en förutfattad mening med ordet feminist och vad det innebär att kalla sig feminist. Därav vill vi göra denna undersökning och se vad denna fördom och förutfattade mening betyder i dagens samhälle.

Frågeställning: Vad är feminism för dig? Vad innebär det för dig? Hur definierar du feminism?

Hur: Medieproduktion i form av film/dokumentär. Vi ska använda oss av en systemkamera (Canon EOS1100D) samt en mikrofon.

Data: Vi ska samla data via intervjuer. Intervjuer kommer vi göra på allmän plats såsom Kungsträdgården samt intervjuer på t.ex. café med dessa så kallade feminister. Exempelvis någon lite kändare person inom feminist rörelsen.

Teori: Vi grundar oss på genusteorin. För att kvinnor är underordnade män i samhället. Vi kommer att samla fakta med hjälp av internet (studier/statistik/sociala medier) samt dokumentärer och böcker.

Litteratur: Vi ska använda oss av olika typer av böcker som breder ut sig om ämnet feminism samt kommer vi även att läsa diverse artiklar med olika inställningar och synsätt kring feminism.

När:
Oktober: I slutet av oktober ska vi ha fixat intervjufrågor samt hittat intervju personerna. Vi ska ha fått kontakt med 6stycken feminister som är villiga att medverka i vårt arbete.

November: Under november månad kommer vi att börja intervjua de sex individer vi valt. Beroende på hur bra intervjuerna går kommer vi att köra intervjuer på stan. De intervjuerna vi filmat kommer vi att bearbeta.

December: I december räknar vi med att alla intervjuer är klara och redo att klippas till filmen. Börjar även med voiceovers och inspelning av ”mellanklipp”.

Januari: I januari ska vi gå igenom våra intervjuer för att vi ska kunna bearbeta informationen vi samlat.  Fortsätta klippa filmen, börja tänka musik och andra bakgrunds effekter.

Februari: Börjar vi se en lite mer tydlig bild på slutprodukten och börjar se vad som ska ändras.

Mars: Skriva den engelska sammanfattningen samt den svenska. Finslipning på filmen. Skriver sammanfattningen av vår produkt.

Deadline: Räknar med att bli klara i början av april 2014.






Harriet & Sofie
Arbetsplan

Syfte och mål:

Syftet med vårt arbete är att undersöka ifall det finns spår kvar av apartheid bland ungdomar i Campsbay Highschool och ID Mkhize High School  i Gugulethu . Med det här arbetet vill vi fånga saker som tidigare inte uppmärksammats och nå ut till människor som kommer se vår film, om vad vi upptäckt. Ett okänt ämne ökar intresset som gör att fler kommer vilja se vår film och följa vår resa och sökandet på våra frågor.

Målet är att med vårt material vi samlat ihop ska bli till en dokumentärfilm. Vi vill få ungdomars synpunkter med i filmen samtidigt redogöra för det vi upptäckt och ta upp lite av den sydafrikanska historian. Filmen kommer att bli mellan 10-15 min lång.

Frågeställning:
Finns det spår kvar av apartheid bland ungdomarna på Campsbay high school och Gugulethu?

Teori:
Vi kommer använda oss av den socialistiska teoritraditionen.  En teori om
att människor på grund av klass, genus, ursprung har olika möjligheter.

Hur:

Vi ska göra en film och en kort skriftlig rapport. Vi får hjälp av filmorganisationen Fanzingo att göra filmen och av handledare i skolan för att göra arbetet i helhet.

Vad:
Vi ska filma. Vi ska lämna ut enkäter sedan sammanställa enkäterna. Vi ska även skriva en kort skriftlig rapport om vad vi kom fram till.

Data:
Vi har samlat in enkäter

Litteratur:
 Vi använder oss utav internet.


Tidsplan
Januari: Komma på syfte och metod

Februari: Göra enkäter kolla vinklar låna kamera och förbereda film. Filma och gjorde undersökningar.

Mars: Kolla igenom material planera filmen diskutera ev. tillägg som musik

April: Tittade på dokumentärer

Maj: Fundera på upplägget av arbetsrapporten.
Kolla igenom enkäterna sammanställa dem. Analysera resultaten. Jämföra mot en teori, samt studera teorin om genus, klass, ursprung.


Juni: Börja klippa och fixa manus på Fanzingo. Kolla på andra dokumentär för att få inspiration. Kolla vilka vinklar som redan finns.

Juli: Chill

Augusti: Chill

September: Börja skriva på rapporten och klippa.

Oktober: Finslipning av film mer skrivande på rapport.

November: Filmen klar

December: Renskrivning av rapporten

Januari: Sammanfatta till engelska

Februari: Allting klart, fixa allt som inte är klart.

Deadline:
Sista februari




2:a rapporten - Malin Eklund-Larsen

Tjena allesammans! Här kommer min andra rapport om gymnasiearbetet.

Jag har tyvärr inte kommit mycket längre än förra gången. Varför? Jo, för att jag har haft det väldigt svårt att hitta info om Colombia och hur de kämpar för kvinnors rättighetr. Är det någon som har några tips om vart och hur jag kan hitta mer info om detta? Skulle vara sjyst om ni kan hjälpa mig lite med detta :) Sen har jag även varit bortrest så har då inte varit nära datorn, för jag njöt av vämen och solen. Men NU så ska jag börja jobba mer med arbetet.

En till fråga till er! Vet ni någon film som handlar om kvinnor i Colombia eller Norge?? Skulle även där vara snällt om ni kunde tipsa mig :)

Men eftersom jag nu är inne på min andra peiod (vecka 9-16) där jag ska jobba om Norge så kan jag ta lite tid till Colombia, så på de sättet så kommer jag nog komma ikapp mina egna delmål. Så när 3:e rapporten ska in så borde jag ha kommit en bit in i mitt arbete samt börjart/vara klar med Norge

Ha de bra!
// Malin Eklund-Larsen

Den andra loggboken om mitt gymnasiearbete

Hej! Jag har inte jobbat mycket med mitt gymnasiearbete men det har jag planerat mig hur ska jag sätta igång med mitt gymnasiearbete. Därefter har jag  fått ganska  många läxor så föreslår jag att fokusera på de centrala läxorna. Men det har jag börjat att leta efter " Vad ville nazisterna åstadkomma"? Det har jag hittat och försökt att läsa igenom för att förstå hur nazisterna vill åstadkomma. Det är viktigt att läsa och förbereda att skriva "Hur situationen i Tyskland var efter första världskriget". Det måste jag satsa på mer för att alla kan haja hur situationen i Tyskland under 20-talet.

* Jag satsar på att fokusera " Vad ville nazisterna åstadkomma och förklara på ett bra sätt
* Därefter ska jag beskriva kort hur situationen i Tyskland var efter första världskriget"
* Jag har skrivit hur nazisterna uppstod i Tyskland
*  Jag ska skriva om nazisterna och hur har partiet utvecklat under 20-talet


/ Ahmed


söndag 10 november 2013

2:a rapporten av Ellenor Hamrelius

Hej!

Jag har tyvärr inte kommit så långt i mitt gymnasiearbete då jag än så länge bara har skrivit inledning och metod. Jag har däremot gjort en uppbyggnad för hur mitt arbete ska se ut samt har jag tittat på en film som jag rekommenderades att göra för några veckor sen.

Jag tittade på filmen "En torr vit årstid" som kom ut 5 år innan Apartheid upphörde. Filmen handlar om en vit skollärare som har växt upp i ett privilegierat liv i Sydafrikas apartheidsamhälle. Men när han får reda på att hans mörkhyade trädgårdsmästares son har blivit brutalt misshandlad och mördad av polisen, kan han inte längre blunda för vad som händer i landet. Filmen är baserad på en händelse i Sydafrika där mörkhyade elever tog ställning emot den obligatoriska språkundervisningen i Afrikaans. Polisen därefter öppnade eld mot studenter, där åldern varierade från 11 till 18, och över hundra människor dog. 

Jag kan rekommendera filmen för de som är intresserade då det ger olika perspektiv på hur det var under den tiden i Sydafrika.

Mitt mål för nästa gång är att komma igång med att skriva faktadelen i mitt arbete.